Můj názor na BIO
Často se mě lidé ptají, jestli jsme bio. Pokusím se co nejpřesněji vystihnout toto složité téma.Jsme zastánci ekologického zemědělství a nejen to. Naše myšlení jde mnohem dále než certifikát bio. V žádném případě nechci nijak snižovat bio certifikaci. Technické normy jsou u nás na velmi vysoké úrovni, stejně jako přísné kontroly. Ale jsou to jenom normy odvětví zemědělského průmyslu. Můj koncept je založen na osobních vztazích živých bytostí. To je původní záměr ekologie. Vztah mezi člověkem zemědělcem, člověkem zákazníkem a matkou přírodou. Zemědělec zná přírodu. Umí se o ni starat. Dodává jí, co potřebuje. Jeho péče a osobní přístup příroda opětuje hojností bohaté úrody. Zákazníci se pak každý týden těší na svojí bedýnku čerstvé a kvalitní zeleniny. To je podle mého názoru dokonalý ekosystém. Nepotřebujeme lodní dopravu, kamiony, velkosklady, chemické látky k urychlení nebo zpomalení dozrávání, igelitové obaly s "ochranou atmosférou" a mnoho dalšího.
Můj koncept je založený na lokální soběstačnosti a vzájemné spolupráci. Peníze, které zákazníci dávají za své bedýnky nejsou moje peníze, které slouží pro můj osobní požitek. Je to ocenění za práci, která se za každou bedýnkou skrývá. Mým úkolem je udržovat celý ekosystém uzavřený, takže peníze se investují zpátky do rozvoje zemědělství, aby bylo víc a kvalitnější zeleniny. Je to jiný koncept bio produkce, bio distribuce a bio konzumace. Tento koncept se nedá certifikovat. Je založený na dobrovolnosti a vzájemné spolupráci. Všem přináší prospěch a hlavně vnitřní radost a uspokojení. To je to nejdůležitější a vlastně důvod, proč to dělám. Těší mě, když mohu sloužit svým zákazníkům a vidět jejich spokojenost a úsměv na tváři.
Zkuste to porovnat s tím, když jdete do super nebo hyper márketu, kde na Vás trčí z regálů zelené zebry s nápisem bio skoro u každé suroviny. Igelitové balíčky s hezky zabalenými bio potravinami z Číny, Kanady a Ukrajiny. A pokud zajdete do zdravé výživy v očekávání, že si koupíte české slunečnicové semínko, tak většinou zjistíte, že nemají ani obyčejné, natož bio. A to už se nebudu zmiňovat o nejhorší stránce značky bio, což podle mě je bio maso a zvlášť hovězí. To jako že tu krávu podřezali bio řezníci bio cirkulárkou?
Morální standardy spojené s nenásilím jsou také, alespoň pro mě, velmi důležitým faktorem. Kráva, která je člověku tak prospěšná tím, že nám dává mléko, si zaslouží žít svůj svobodný kravý život. Bohužel tato doba a tato společnost respektuje práva psů, koček, papoušků a morčat, ale vůbec ne krav, které jsou pro člověka mnohem cennější. Bez nich bychom neměli v ledničce mléko, máslo, tvaroh, jogur, smetanu, sýry a mnoho dalších chutných a výživných věcí. Náš vděk tomuto zvířeti je vyždímat co nejvíce mléka a poslat hned na jatka.
Největší světové průzkumy ohledně souvislosti mezi civilizačními chorobami a stravou jasně dokazují, že jezení masa (zvlášť hovězího) způsobuje choroby jako je rakovina, nemoci kardiovaskulární, diabetes nebo mozková mrtvice. Při pokusech na zvířatech se prokázalo, že zamezením přísunu živočišné bílkoviny do organismu, nemoci ustupují. Tento průzkum trval 40 let a jeho výsledky jsou nevyvratitelné. Že by nám chtěla matka příroda něco říct?
Takže zpátky k bio zelenině v našich bedýnkách. Pokud se nám podaří sehnat kvalitní bio zeleninu, tak jí do bedýnek dáme, ale nebudeme nikde říkat, že je bio, protože ani my jako distributoři, ani zákazníci, si nemůžeme tuto skutečnost ověřit. Většinou, ale naše zelenina bio není, protože prostě certifikát neřešíme. Nás zajímá hlavně kvalita zeleniny podle potravinové nezávadnosti, jakkosti, čerstvosti a hlavně chuti. Dále nás zajímá, kdo a kde tu zeleninu pěstoval. To všechno víme a to si hlídáme. Moje osobní zkušenost je, že i necertifikovaná zelenina může být mnohem chutnější a zdravější, než bio z obchodu, o které nemáte informace, kdy byla sklizená a jak uskladňovaná.