Čočková polévka s rajčaty

250 ml čočky (hnědé nebo francouzské strakaté)

1,25 l vody

2 čl mletého koriandru

1 pl olivového oleje

1/4 čl asafoetidy

1/4 čl mletého černého pepře

1 čl soli

1 čl třtinového cukru

1 pl citrónové šťávy

250 ml oloupaných a nakrájených rajčat

1 pl rajského protlaku

1 pl nasekané čerstvé petrželky

  Omyjte čočku, dejte ji do většího hrnce a vařte ji spolu s koriandrem na vysoké teplotě, občas zamíchejte. Snižte teplotu a pod pokličkou vařte asi 45 minut, dokud čočka nezměkne. V malé pánvi rozehřejte olej a osmažte asafoetidu a pepř. Přidejte koření do polévky, potom přidejte sůl, cukr, citrónovou šťávu a rajčata. Přiveďte polévku k varu, snižte teplotu a vařte ještě 5 minut. Nakonec přidejte protlak a petrželku.

Jednoduchá mung dálová polévka s ředkvičkou

145 g mung dálu

1,5 l vody

1 čl kurkumy

3 pl oleje

240 ml tence nakrájených bílých nebo červených ředkviček

1 - 2 sušená čili, rozdrcená

1 1/2 čl římského kmínu

1/4 čl asafoetidy

1 čl soli

 Omyjte dál a spolu s vodou, kurkumou a 1 pl oleje ho přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a zakryté vařte asi 30 minut, přidejte ředkvičky a dále zakryté vařte asi 30 - 45 minut, dokud se dál neuvaří do měkka. V malém hrnci rozehřejte zbylé 2 pl oleje a osmažte čili a kmín, potom přidejte asafoetidu a smažte ještě 1 - 2 vteřiny. Koření ihned přelijte do polévky, zakryjte a nechte 1 - 2 minuty stát. Přidejte sůl, nasekané bylinky, zamíchejte a podávejte.

Krémová polévka z dýně Hokaido

90 g másla

1/4 čl muškátového oříšku

1/4 čl mletého pepře

1 kg dýně Hokaido nakrájené na kostky

750 ml vody

375 ml mléka

1 pl rýžové mouky

1 čl soli

1 pl smetany

2 pl nasekané čerstvé petrželky

  V hrnci rozehřejte polovinu másla, přidejte muškátový oříšek, pepř a dýni. Krátce osmahněte a zalejte vodou. Přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, dokud dýně nezměkne. Ponorným mixérem rozmixujte dýni. Rozmíchejte si rýžovou mouku v malém množství vody a nalejte do hrnce. Za stálého míchání krátce povařte. Osolte. Nakonec přidejte mléko a zbytek másla. Na talíři polévku ozdobte smetanou a petrželkou.

Polévka se špenátem a rýží

2 pl ghí (přepuštěné máslo)

1/2 čl černých hořčičných semínek

1 čerstvé čili nakrájené na proužky

3 pl rýže basmati

1,25 l zeleninového vývaru

1/4 čl kurkumy

1 čl mletého koriandru

20 špenátových listů

1 čl soli

1/8 čl mletého černého pepře

4 kolečka citrónu na ozdobení

  V ghí osmažte hořčici, přidejte čili, rýži, vývar, kurkumu, koriandr a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 20 minut. Přidejte špenát, osolte a vařte ještě 4 - 6 minut. Přidejte pepř a citrónovou šťávu. Každou porci ozdobte kolečkem citrónu.

Zelenina na kari

200 g brokolice nakrájené na malé růžičky

1 velká brambora oloupaná a nakrájená na 2 cm kostky

2 mrkve nakrájené na 1 cm kousky

125 ml zakysané smetany

250 ml mléka

2 pl rýžové nebo špaldové mouky

1/2 čl kari

1 čl mletého kmínu

1 pl mletého koriandru

špetka asafoetidy

1/2 čl soli

1 1/2 pl ghí

olej na smažení

  Poduste brokolici doměkka. Brambory osmažte v oleji dozlatova. Potom stejně osmažte mrkev. Obojí nechte okapat. Rozehřejte ghí, přidejte mouku a mléko. Přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezhoustne. Přidejte všechno koření a sůl. Vařte ještě 4 minuty. Vmíchejte smetanu. Do této omáčky přidejte zeleninu. Podávejte teplé.

Zahradní rajská polévka

4 pl másla

8 středních zralých červených nebo žlutých rajčat, nakrájených na 8 dílků

1 malé jablko, oloupané a nakrájené na 8 dílků, bez jadérek

1 - 2 pálivá červená sušená čili

1 bobkový list

4 - 5 kuliček bílého, zeleného nebo černého pepře

1,5 cm kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru

1/2 čl římského kmínu

60 ml vody

480 ml zeleninového vývaru

2 pl celozrnné pšeničné mouky

1/4 čl třtinového cukru

1 čl soli

120 ml lehké smetany

1 pl bylinkového másla (nemusí být)

2 pl nasekané petrželky nebo koriandrových listů nebo kopru

  V hrnci rozpusťte na středním plameni 1 pl másla, přidejte rajčata, jablko, čili, bobkový list, pepř, zázvor a kmín. Vařte 1 - 2 minuty. Přilijte vodu, zakryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 20 - 25 minut, dokud rajčata nezměknou nebo se částečně nerozvaří. Rajčatovou směs přeceďte přes jemné sítko do mísy s vývarem a dobře promíchejte. V hrnci rozpusťte na nejnižším plameni zbylé máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 -3 minuty smažte. Přilijte rajčatový nálev a přiveďte k mírnému varu. Přidejte cukr a sůl a pokračujte ve vaření, ne však déle než 5 minut. Před podáváním přidejte smetanu, kousek másla a ozdobte ji sekanými bylinkami.

Jednoduché kičrí s koprem a rajčaty

150 g půleného hrachu

70 g rýže basmati

1,5 l vody

1 čl kurkumy

1/2 pl sušeného nebo 3 pl čerstvého kopru

1/2 čl garam masaly

3 pl ghí (přepuštěné máslo)

2 čl římského kmínu

1/2 - 1 celé červené čili

1/4 čl asafoetidy

2 střední rajčata, nakrájená na 8 dílků

1 čl soli

  Hrách namočte přes noc. Rýži properte a nechte okapat. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, hrách, rýži, kurkumu, kopr a garam masalu. Snižte teplotu a částečně zakryté pomalu vařte 1 - 1 1/2 hodiny, dokud hrách není úplně měkký a voda se nevyvaří. Sundejte z plamene. V malém hrnci rozehřejte ghí a osmažte kmín a čili, potom přidejte asafoetidu a ihned na to rajčata. Smažte 1-2 minuty, dokud se rajčata částečně nerozvaří. Přelijte je do kičrí, osolte a podávejte.

Bezlepkový chléb

400 g rýžové mouky

200 g pohankové mouky

80 g kukuřičného škrobu

1/2 droždí

400 - 500 ml vody

1 lžička soli

20 g slunečnicových semínek

  Nejdříve si do mísy nasypeme mouky a škrob. Dobře promícháme. Přidáme semínka, sůl a rozdrolíme droždí. Dobře promícháme. Na závěr přidáváme vodu a vařečkou vyhněteme řídké těsto jako na koláč. Necháme nakynout na teplém místě cca 40 min. Pak těsto promícháme a nalijeme do teflonové formy na chleba. Ještě necháme asi 15 minut kynout. Pak dáme péct do trouby na 200 stupňů. Po 30 minutách zkontrolujeme a potřeme vršek slanou vodou. Necháme dopéct ještě cca 15 minut dokud se neudělá krásná kůrka. Vychladlý chléb skladujeme v lednici. Při pokojové teplotě by rychle tvrdnul. V lednici vydrží až 3 dny.


TOPlist banan