Čočková polévka s rajčaty
250 ml čočky (hnědé nebo francouzské strakaté)
1,25 l vody
2 čl mletého koriandru
1 pl olivového oleje
1/4 čl asafoetidy
1/4 čl mletého černého pepře
1 čl soli
1 čl třtinového cukru
1 pl citrónové šťávy
250 ml oloupaných a nakrájených rajčat
1 pl rajského protlaku
1 pl nasekané čerstvé petrželky
Omyjte čočku, dejte ji do většího hrnce a vařte ji spolu s koriandrem na vysoké teplotě, občas zamíchejte. Snižte teplotu a pod pokličkou vařte asi 45 minut, dokud čočka nezměkne. V malé pánvi rozehřejte olej a osmažte asafoetidu a pepř. Přidejte koření do polévky, potom přidejte sůl, cukr, citrónovou šťávu a rajčata. Přiveďte polévku k varu, snižte teplotu a vařte ještě 5 minut. Nakonec přidejte protlak a petrželku.
Jednoduchá mung dálová polévka s ředkvičkou
145 g mung dálu
1,5 l vody
1 čl kurkumy
3 pl oleje
240 ml tence nakrájených bílých nebo červených ředkviček
1 - 2 sušená čili, rozdrcená
1 1/2 čl římského kmínu
1/4 čl asafoetidy
1 čl soli
Omyjte dál a spolu s vodou, kurkumou a 1 pl oleje ho přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a zakryté vařte asi 30 minut, přidejte ředkvičky a dále zakryté vařte asi 30 - 45 minut, dokud se dál neuvaří do měkka. V malém hrnci rozehřejte zbylé 2 pl oleje a osmažte čili a kmín, potom přidejte asafoetidu a smažte ještě 1 - 2 vteřiny. Koření ihned přelijte do polévky, zakryjte a nechte 1 - 2 minuty stát. Přidejte sůl, nasekané bylinky, zamíchejte a podávejte.
Krémová polévka z dýně Hokaido
90 g másla
1/4 čl muškátového oříšku
1/4 čl mletého pepře
1 kg dýně Hokaido nakrájené na kostky
750 ml vody
375 ml mléka
1 pl rýžové mouky
1 čl soli
1 pl smetany
2 pl nasekané čerstvé petrželky
V hrnci rozehřejte polovinu másla, přidejte muškátový oříšek, pepř a dýni. Krátce osmahněte a zalejte vodou. Přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, dokud dýně nezměkne. Ponorným mixérem rozmixujte dýni. Rozmíchejte si rýžovou mouku v malém množství vody a nalejte do hrnce. Za stálého míchání krátce povařte. Osolte. Nakonec přidejte mléko a zbytek másla. Na talíři polévku ozdobte smetanou a petrželkou.
Polévka se špenátem a rýží
2 pl ghí (přepuštěné máslo)
1/2 čl černých hořčičných semínek
1 čerstvé čili nakrájené na proužky
3 pl rýže basmati
1,25 l zeleninového vývaru
1/4 čl kurkumy
1 čl mletého koriandru
20 špenátových listů
1 čl soli
1/8 čl mletého černého pepře
4 kolečka citrónu na ozdobení
V ghí osmažte hořčici, přidejte čili, rýži, vývar, kurkumu, koriandr a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 20 minut. Přidejte špenát, osolte a vařte ještě 4 - 6 minut. Přidejte pepř a citrónovou šťávu. Každou porci ozdobte kolečkem citrónu.
Zelenina na kari
200 g brokolice nakrájené na malé růžičky
1 velká brambora oloupaná a nakrájená na 2 cm kostky
2 mrkve nakrájené na 1 cm kousky
125 ml zakysané smetany
250 ml mléka
2 pl rýžové nebo špaldové mouky
1/2 čl kari
1 čl mletého kmínu
1 pl mletého koriandru
špetka asafoetidy
1/2 čl soli
1 1/2 pl ghí
olej na smažení
Poduste brokolici doměkka. Brambory osmažte v oleji dozlatova. Potom stejně osmažte mrkev. Obojí nechte okapat. Rozehřejte ghí, přidejte mouku a mléko. Přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezhoustne. Přidejte všechno koření a sůl. Vařte ještě 4 minuty. Vmíchejte smetanu. Do této omáčky přidejte zeleninu. Podávejte teplé.
Zahradní rajská polévka
4 pl másla
8 středních zralých červených nebo žlutých rajčat, nakrájených na 8 dílků
1 malé jablko, oloupané a nakrájené na 8 dílků, bez jadérek
1 - 2 pálivá červená sušená čili
1 bobkový list
4 - 5 kuliček bílého, zeleného nebo černého pepře
1,5 cm kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru
1/2 čl římského kmínu
60 ml vody
480 ml zeleninového vývaru
2 pl celozrnné pšeničné mouky
1/4 čl třtinového cukru
1 čl soli
120 ml lehké smetany
1 pl bylinkového másla (nemusí být)
2 pl nasekané petrželky nebo koriandrových listů nebo kopru
V hrnci rozpusťte na středním plameni 1 pl másla, přidejte rajčata, jablko, čili, bobkový list, pepř, zázvor a kmín. Vařte 1 - 2 minuty. Přilijte vodu, zakryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 20 - 25 minut, dokud rajčata nezměknou nebo se částečně nerozvaří. Rajčatovou směs přeceďte přes jemné sítko do mísy s vývarem a dobře promíchejte. V hrnci rozpusťte na nejnižším plameni zbylé máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 -3 minuty smažte. Přilijte rajčatový nálev a přiveďte k mírnému varu. Přidejte cukr a sůl a pokračujte ve vaření, ne však déle než 5 minut. Před podáváním přidejte smetanu, kousek másla a ozdobte ji sekanými bylinkami.
Jednoduché kičrí s koprem a rajčaty
150 g půleného hrachu
70 g rýže basmati
1,5 l vody
1 čl kurkumy
1/2 pl sušeného nebo 3 pl čerstvého kopru
1/2 čl garam masaly
3 pl ghí (přepuštěné máslo)
2 čl římského kmínu
1/2 - 1 celé červené čili
1/4 čl asafoetidy
2 střední rajčata, nakrájená na 8 dílků
1 čl soli
Hrách namočte přes noc. Rýži properte a nechte okapat. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, hrách, rýži, kurkumu, kopr a garam masalu. Snižte teplotu a částečně zakryté pomalu vařte 1 - 1 1/2 hodiny, dokud hrách není úplně měkký a voda se nevyvaří. Sundejte z plamene. V malém hrnci rozehřejte ghí a osmažte kmín a čili, potom přidejte asafoetidu a ihned na to rajčata. Smažte 1-2 minuty, dokud se rajčata částečně nerozvaří. Přelijte je do kičrí, osolte a podávejte.
Bezlepkový chléb
400 g rýžové mouky
200 g pohankové mouky
80 g kukuřičného škrobu
1/2 droždí
400 - 500 ml vody
1 lžička soli
20 g slunečnicových semínek
Nejdříve si do mísy nasypeme mouky a škrob. Dobře promícháme. Přidáme semínka, sůl a rozdrolíme droždí. Dobře promícháme. Na závěr přidáváme vodu a vařečkou vyhněteme řídké těsto jako na koláč. Necháme nakynout na teplém místě cca 40 min. Pak těsto promícháme a nalijeme do teflonové formy na chleba. Ještě necháme asi 15 minut kynout. Pak dáme péct do trouby na 200 stupňů. Po 30 minutách zkontrolujeme a potřeme vršek slanou vodou. Necháme dopéct ještě cca 15 minut dokud se neudělá krásná kůrka. Vychladlý chléb skladujeme v lednici. Při pokojové teplotě by rychle tvrdnul. V lednici vydrží až 3 dny.