Čočková polévka s rajčaty

250 ml čočky (hnědé nebo francouzské strakaté)

1,25 l vody

2 čl mletého koriandru

1 pl olivového oleje

1/4 čl asafoetidy

1/4 čl mletého černého pepře

1 čl soli

1 čl třtinového cukru

1 pl citrónové šťávy

250 ml oloupaných a nakrájených rajčat

1 pl rajského protlaku

1 pl nasekané čerstvé petrželky

  Omyjte čočku, dejte ji do většího hrnce a vařte ji spolu s koriandrem na vysoké teplotě, občas zamíchejte. Snižte teplotu a pod pokličkou vařte asi 45 minut, dokud čočka nezměkne. V malé pánvi rozehřejte olej a osmažte asafoetidu a pepř. Přidejte koření do polévky, potom přidejte sůl, cukr, citrónovou šťávu a rajčata. Přiveďte polévku k varu, snižte teplotu a vařte ještě 5 minut. Nakonec přidejte protlak a petrželku.