Zahradní rajská polévka

4 pl másla

8 středních zralých červených nebo žlutých rajčat, nakrájených na 8 dílků

1 malé jablko, oloupané a nakrájené na 8 dílků, bez jadérek

1 - 2 pálivá červená sušená čili

1 bobkový list

4 - 5 kuliček bílého, zeleného nebo černého pepře

1,5 cm kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru

1/2 čl římského kmínu

60 ml vody

480 ml zeleninového vývaru

2 pl celozrnné pšeničné mouky

1/4 čl třtinového cukru

1 čl soli

120 ml lehké smetany

1 pl bylinkového másla (nemusí být)

2 pl nasekané petrželky nebo koriandrových listů nebo kopru

  V hrnci rozpusťte na středním plameni 1 pl másla, přidejte rajčata, jablko, čili, bobkový list, pepř, zázvor a kmín. Vařte 1 - 2 minuty. Přilijte vodu, zakryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 20 - 25 minut, dokud rajčata nezměknou nebo se částečně nerozvaří. Rajčatovou směs přeceďte přes jemné sítko do mísy s vývarem a dobře promíchejte. V hrnci rozpusťte na nejnižším plameni zbylé máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 -3 minuty smažte. Přilijte rajčatový nálev a přiveďte k mírnému varu. Přidejte cukr a sůl a pokračujte ve vaření, ne však déle než 5 minut. Před podáváním přidejte smetanu, kousek másla a ozdobte ji sekanými bylinkami.